Recept

Nedan har vi ett par recept och idéer där man använder champagnehuset Dumangins drycker och gastronomiska specialiteter. Recepten kommer från Gilles Dumangin själv och Markus Edholm på Hotell Nostalgi i Motala.

Foie Gras
4 personer

Foie Gras på frukt och nötbröd med Champagnereduktion

Brödet 1 limpa:
6dl grahamsmjöl
6dl filmjölk
1dl torkade frukter (Russin, aprikos, fikon, gojbär)
2dl nötter (Valnötter, hasselnötter)
0,5dl solrosfrön
0,5dl linfrön
1msk mörk sirap
1msk bikarbonat
1tsk salt

  1. Blanda mjöl, bikarbonat och salt länge.
  2. Tillsätt övriga torrvaror och blanda ytterligare.
  3. Tillsätt filmjölk och sirap, blanda väl
  4. Häll upp i en smord form och baka av i mitten av ugnen på 160grader i ca 50minuter.

Champagnereduktionen:
0,5dl Champagnevinäger
0,3dl Ratafia
0,5dl socker
3 kvistar timjan

  1. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp till 115grader.
  2. Sila och svalna av.

Upplägg:
Skär brödet i skivor.
Lägg på en bit Foie Gras på varje.
Rippla över reduktionen.

Premier Taste Confit De Vin Champagne
4 personer

Confit de Vin & Ratafiabrässerade pilgrimmusslor

8st pilgrimmusslor,
8 msk Ratafia,
4 msk Confit de vin,
3 st bananschallotten brunoise,
2 st rödlök julienne,
3 msk dill grovhackad,
1/4 citron,
salt, svartpeppar, och smör.

1. Ta bort muskeln på pilgrimsmusslorna och smält smöret i en stekpanna. När smöret slutat fräsa läggs musslorna i och steks gyllene på båda sidor. Lyft ur.
2. Tillsätt löken och sautera hastigt, häll i Ratafia* och Confit du vin, reducera lite grann.
3. Lägg tillbaka musslorna i vätskan och smaka av med dill, citron, salt och peppar.
4. Servera gärna med en liten brödbit, skott och en klyfta citron.

Vinaigre de Reims
4 personer

Kokt fiskfilé med Vinaigre de Reims

Lägg fiskfilén i lagom stor form för mängden fisk. Formen skall vara smord med smör och pressad vitlök. Kör fisken i ugnen i den rekommenderade tiden för den sortens fiskfilé du använder. När halva tiden gått tillför du vinägern, några timjekvistar/blad, salt & peppar.

IMG_6064_2_s
4 personer

Ratafimarinerade frukter med äpplesorbet

Äpplesorbet:
1 dl koncentrerad äppeljuice
1 msk honung
1 vaniljstång
1 dl vatten
0,5dl Old fine brandy
1 dl strösocker
4 äpplen

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Lägg frön och stång i en kastrull. Häll på vatten och strösocker. Koka upp och rör om tills sockret löst sig. Ställ blandnigen för att svalna och ta bort vaniljstången.
  3. Skala och riv äpplena. Blanda ner äppleriv, äppeljuice, old fine brandy och honung i den avsvalnade sockerlagen. Blanda ordentligt.
  4. Lägg över blandningen i en rostfri form och ställ in i frysen i ca 4 timmar. kom ihåg att röra någon gång i timmen.

Marinerade frukter:
1dl Ratafia
2st lime
1st äpple
1/4 vattenmelon
1st apelsin
6st basilika julienne

  1. Skala och skär citrusfrukterna i små kuber, gör detsamma med äpple och melonen.
  2. Häll över ratafia och basilikan, blanda och låt stå 1 timme innan servering.
Premier Taste Moutarde en Grains
4 personer

Tagliatelle med murklor och Dumangin senap

500g pasta,
50g murklor,
100g Dumangin senap,
0,5 dl vispgrädde,
salt och peppar.

Koka pastan.

Såsen: Vispgrädde, senap, salt, peppar… sjud detta i 4 minuter… lägg i murklorna… fortsätt koka ihop ett tag för att sedan vända ner allt i pastan. Servera!